Luistertip: True Crime Podcast De Stemmen Van Assisen

Luistertip: True Crime Podcast De Stemmen Van Assisen

Wil jij op de hoogte blijven van alle rechtszaken van dit moment? Dan ben je bij de mannen van de true crime podcast De Stemmen van Assissen aan het goede adres. Speciaal voor jou duiken ze in de dossiers, nemen ze interviews af en rapporteren ze vanuit de rechtbank over de lopende zaken van het hof van assisen. Ken jij deze ijzersterke podcast al?

stemmen van assisen podcast

Wie zijn het gezicht achter de podcast De Stemmen Van Assisen?

De stemmen die je hoort tijdens deze podcast zijn van de journalisten Pieter Huyberechts, Marc Klifman en Cedric Lagast. Zij zijn alle drie al meer dan tien jaar misdaadreporters bij het Nieuwsblad.

Waar gaat podcast De Stemmen Van Assisen over?

In deze true crime podcast word je meegenomen in een lopende zaak van het hof van assisen.

Even tussendoor: wat is het hof van assisen?

Onze Vlaamse lezers zullen meteen snappen wat er met deze term wordt bedoeld, maar voor onze Nederlandse lezers is het handig om dit even toe te lichten. Het hof van assisen is een rechtscollege dat samengesteld is uit een volksjury. Zij behandelen de zwaarste misdrijven zoals doodslag, moord of ernstige zedenfeiten.

Ook Nederland heeft in het verleden een assisenhof gehad. Tijdens de Franse overheersing in 1719 werd deze rechtsvorm zowel in Nederland als België ingevoerd. In 1816 werd het hof van assisen afgeschaft in beide landen. In Nederland bleef dit zo, maar na de onafhankelijkheid van België in 1831 werd het hof van assisen wel opnieuw ingesteld in België.

stemmen van assisen podcast

Wat is er zo bijzonder aan de true crime podcast De Stemmen Van Assisen?

Pieter, Marc en Cedric duiken tijdens hun podcast samen met jou in de lopende zaken van het hof van assisen. Bij de start van een proces duiken ze in het dossier, reconstrueren ze het onderzoek en leggen ze het verhaal van de beschuldigde uit.

Ook rapporteren vanuit de rechtbank, nemen ze interviews af en doen ze aan hoor en wederhoor. Was het moord? Of was het een ongeluk? En is de beschuldigde op dat bankje wel écht schuldig? Door het luisteren naar deze true crime podcast blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen van de Belgische rechtszaken.

Specials met meerdere afleveringen

Naast de afleveringen, waarbij één actuele zaak onder de loep wordt genomen, delen de mannen ook regelmatig specials met meerdere afleveringen. Zo hebben ze een special van meerdere afleveringen gemaakt over de jacht op de piratenkoning, de glazenwasser van Deurne en de moord op Sanda Dia. Over de laatste zaak heeft Pieter Huyberechts tevens het veelbesproken boek ‘Sanda Dia’ geschreven, waarin hij de fatale ontgroening van deze twintigjarige student onder de loep legt.

stemmen van assisen podcast acrhieven

Zomerspecials: de archieven van assisen

Tijdens de zomermaanden duiken de Stemmen van assisen niet in actuele zaken, maar pluizen ze intrigerende moordzaken uit de archieven voor je uit. Zo komen ze onder andere terecht in de eerste jaren na de oorlog. Een periode waarin de grens tussen moord en heldendaad niet altijd duidelijk was. Deze eerste aflevering gaat over de vergeten moord op notaris Arthur Feront. Een brave man die tijdens de oorlog koudweg was afgemaakt door het verzet, omdat hij mee zou heulen met de Duitsers. Maar acht jaar later blijkt dat verhaal toch niet helemaal te kloppen…

Beluister deze aflevering hier:

Special: de Aanslagen

Eén van de meest spraakmakende specials is de podcastreeks naar aanleiding van het proces rond de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Deze special bestaat uit 4 afleveringen: het brein, de zwijger, de killers en de vluchters. Je krijgt onder andere antwoord op de vragen:

  • Wie stuurde terroristen naar deze plekken en gaf hen de opdracht om zichzelf op te blazen?
  • Wie had de aanslagen kunnen voorkomen, maar besloot plotseling te zwijgen?
  • En waarom lieten de daders net die dag hun bommen ontploffen?

Waar kun je de podcast De Stemmen Van Assisen vinden?

Je kunt de afleveringen onder andere beluisteren via Apple Podcasts en hier op Spotify:

Nog meer crimineel goede true crime podcasts ontdekken?

Ontdek nog meer true crime luistertips, zoals de podcasts Al Sla Je Me DoodDuister en De Kroongetuigen. Of lees ons blog over 5 Nederlandstalige true crime podcasts die je écht niet mag missen.

Los zelf een levensechte zaak op!

Vind je het heerlijk om naar deze waargebeurde zaken te luisteren, maar zou je zelf ook wel eens een zaak uit willen pluizen? Los dan eens een moord op tijdens één van onze levensechte moordspellen!

Crimibox is in 2017 opgericht door oud-rechercheur Jimmy en omdat hij zelf 12 jaar voor de Federale Politie van België heeft gewerkt, gaan onze mystery games over levensechte zaken.

Daarom krijg je bij onze Crimibox Dossiers – net als bij het echte speurwerk – documenten, foto’s en allemaal verschillende bewijsmaterialen toegestuurd, waarmee je dan uiteindelijk de puzzel moet kraken. Je kunt deze crimineel goede bordspellen kopen voor jezelf of als origineel cadeau voor jouw ideale partner in crime: Ontdek al onze detective spellen in onze webshop.

Terug naar blog

Wil jij ook een misdaadzaak oplossen?