Moordspel thuis spelen? Zo ontmasker je samen de moordenaar!

Moordspel thuis spelen? Zo ontmasker je samen de moordenaar!

Hebben jullie altijd al eens een moordenaar willen ontmaskeren? Speel dan eens een moordspel thuis met je vrienden! In dit blog geven we je praktische tips om structureel, samenwerkend en vooral met veel plezier in een moorddossier te duiken. Met wie ga jij je volgende moordzaak oplossen?

Moordspel voor thuis

Wat is een moordspel?

Een moordspel is een spel waarin een moord is gepleegd. Bij deze moord zijn allerlei verdachten betrokken, waaronder ook de moordenaar. Als groep krijgen jullie een dossier vol informatie en duiken jullie vol enthousiasme in de zaak.
Kunnen jullie de moordenaar ontmaskeren?

Hoe speel je een moordspel?

Tijdens een moordspel ga je samen op zoek naar de moordenaar door verdachten en getuigen te ondervragen. En natuurlijk door bewijsstukken onder de loep te nemen.

Onze Crimibox moorddossiers worden regelmatig door vriendengroepen gespeeld om samen een moord op te lossen.

Moordspel voor thuis

Met hoeveel spelers kun je een moordspel spelen?

Je kunt tot 4 detectives inzetten op één Crimibox moorddossier.

Speel je met een grotere groep? Verdeel de spelers dan in evenredige groepen en ga de strijd met elkaar aan.

Welk team met detectives kan als eerste de moordenaar ontmaskeren en wint dit moordspel?

In dit blog leggen we je stap voor stap een onfeilbare tactiek uit om jouw Crimibox moordspel te spelen met je vrienden.

Stap 1: check, check, dubbelcheck

Moordspel voor thuis
Voordat je aan je moordspel begint, lees je eerst de briefing.
Daarna zet je de volgende dingen op een rij.

Check: Is alles compleet en duidelijk?

Dubbelcheck of je spel compleet is naar aanleiding van de inhoudsopgave. Je wilt er niet tijdens het spel achter komen dat je een onderdeel mist of op de grond hebt laten vallen, toch?
Zelfs de beste speurneuzen hebben wel eens hulp nodig. Zorg dat je duidelijk hebt, waar je hints en tips kunt opvragen als het even tegen zit.

Check: Heb je alles bij de hand?

Wat heb je nodig om ongestoord in het dossier te duiken? Denk bijvoorbeeld aan een laptop, pennen, papier en misschien wel een kekke detective pet voor alle spelers.
Ook kun je afspreken om smartphones alleen te gebruiken voor jullie moordspel, zodat jullie niet afgeleid raken van jullie levensbelangrijke missie. 
Moordspel voor thuis

Dubbelcheck: Welke vragen moeten beantwoord worden?

Lukraak spitten in een dossier zonder een doel is geen aanrader. Dan krijgen jullie alleen maar een volle kop, maar geen voldaan gevoel.
Zorg dat jullie duidelijk weten wat jullie uiteindelijke doel is tijdens dit moordspel. En welke vragen jullie daarvoor moeten beantwoorden.
In onze Crimibox dossier helpen de digitale chatbots ook erg om deze duidelijkheid en structuur te behouden tijdens jullie onderzoek.

Stap 2: Maak een duidelijke taakverdeling

Moordspel spelen met vrienden
Nu jullie alles gedubbelcheckt hebben, is het tijd om de taken te verdelen.
Je ontvangt gespreksverslagen met verdachten, getuigen en veel andere documenten die belangrijk zijn voor je zaak. Maar in een Crimibox moordspel krijg je niet alleen een dossier voor je kiezen, maar speur je ook online naar relevante informatie. Bijvoorbeeld op websites en social media kanalen.

Moordspel spelen met vrienden

Benut daarom de skills van je medespelers goed en bepaal samen:

  • Wie van jullie is een ster in het online speurwerk?
  • Welke speler is een kei in het doorspeuren van documenten?
  • Welke detective behoud het overzicht en de structuur tijdens jullie onderzoek?
  • En wie neemt de communicatie met de online rechercheur en afdelingen op zich?

Stap 3: Bekijk alle bewijsstukken goed

Moordspel spelen? Zo ontmasker samen je de moordenaar!

Zowel online als offline is er – net als in een echte moordzaak – veel te ontdekken. Bekijk alle bewijsstukken in het moordspel goed en leg relevante informatie bij elkaar. Maar notities van alles wat je opvalt. Bijzondere uitspraken van gedachtes, opvallende details bij de bewijsstukken of tegenstrijdige verklaringen bijvoorbeeld.

Stap 4: Overleg en deel inzichten

Moordspel voor thuis

In een moordspel met meerdere spelers raak je al snel het overzicht kwijt. Neem daarom tussendoor even pauze voor een ‘werkoverleg’. Pak wat te drinken en deel je bevindingen tot nu toe. Wat heb je ontdekt? Wat viel je op? De kans is groot dat je medespelers interessante aanvullingen hebben voor jouw ontdekking. Zo komen jullie samen tot verhelderende inzichten in de zaak, kunnen jullie een nieuwe taakverdeling maken en opdrachten geven aan afdelingen. Bijvoorbeeld om een bewijsstuk nader te onderzoeken, een verdachte te ondervragen of een bepaalde locatie te bezoeken. Zo kom je samen steeds dichterbij de ontmaskering van de moordenaar.

Stap 5: Moordspel opgelost? Vier de winst!

Moordspel

Hebben jullie de zaak opgelost en is de moordenaar gepakt? Vergeet dan vooral niet om jullie moordspel af te sluiten met een fijne teamborrel. Vier samen jullie succes of duik snel in het aanbod van onze Crimibox moordzaken om jullie volgende missie te bepalen!

Wat is een ideaal moordspel voor beginners?

Heb je na het lezen van dit blog zin om aan je allereerste moordzaak te beginnen?Dit zijn onze aanraders voor beginnende detectives:

Terug naar blog

Wil jij ook een misdaadzaak oplossen?