The Twilight Killers

The Twilight Killers

Stel je voor: je zit op de bank voor de televisie met de persoon die je het liefst ziet. Je eet ijs, er speelt een film. Het is Eclipse, het derde deel van de Twilight-serie. Je probeert te horen wat Bella tegen Edward zegt, maar het geblaf van je hond is te luid. De hond blaft omdat het iets ruikt en ookal ruik jij het zelf niet, je weet wat het is. Je weet het omdat je er enkele uren voordien mee bedekt was. Voor de rest is het huis doodstil. Op het bovenverdiep is er geen beweging, toch liggen er twee mensen. Deze twee mensen zijn je moeder en zus. Een dag geleden viel jouw partner hen in hun slaap aan en ontnam hen van hun leven. Maar nu kijk je Twilight en eet je ijs. Dit is het verhaal van Kim Edwards en Lucas Markham, de Twilight Killers.

Het Britse gezin Edwards bestaat uit Elizabeth en haar twee dochters Kim (14) en Katie (13). De vader van de meisjes is een agressieve drugverslaafde die het gezin verliet toen Kim twee jaar oud was. Sindsdien voedt Elizabeth haar kinderen alleen op. Elizabeth had verschillende jobs en was een bekend gezicht in het dorp Spalding, Lincolnshire. Het was dan ook vreemd toen ze op 14 april niet op haar shift aanwezig was. Wanneer haar collega’s ook te weten komen dat leerkrachten van de plaatselijke middelbare school haar dochters die dag niet gezien hebben, wordt de ongerustheid groter. Enkele collega’s gaan langs bij het huis van de Edwards, maar er valt niets bijzonder op te merken. Pas de volgende dag waarbij zowel Elizabeth als de meisjes nergens opdagen, trekt een vriendin van Elizabeth naar de politie met haar bezorgdheid.

De politie neemt de situatie onmiddellijk ernstig en gaat richting het huis om een sociale controle uit te voeren. Het eerste kwartier blijven ze wat rond het huis hangen. Ze bellen aan, kloppen op de achterdeur en kijken of er ergens sporen zijn van inbraak. Wanneer er nog steeds geen reactie komt, besluiten de agenten de deur te forceren en stappen ze de woning binnen. Tot hun grote verbazing vinden ze in de woonkamer de oudste dochter Kim al knuffelend met haar vriend Lucas Markham. Beide tieners lijken ongedeerd. De politieagenten vragen Kim vervolgens waarom ze de deur niet opende. Geen antwoord. De televisie blijft spelen en Kims blik laat het scherm niet los. Wanneer een agent vraagt waar haar moeder en zus zijn, antwoord Kim ijskoud: “boven”. De agenten lijken even uit hun lood geslagen en kijken verward rond. Lucas zegt vervolgens: “Ze zijn boven, jullie zouden beter eens gaan kijken.” Wederom tonen beide tieners geen emoties. Wanneer de eerste agent de trap naar boven neemt en de slaapkamerdeur van Elizabeth opent, wordt hij geconfronteerd met een gruwelijk tafereel. Overal is bloed, op de muren, grond, het bed. Te midden van al dit bloed, ligt het lichaam van Elizabeth. Ze heeft verschillende steekwonden, vooral in de handen wat aantoont dat ze zich verweerde tegen de aanvaller.

Na deze gruwelijke ontdekking openen ze ook de slaapkamerdeur van Kim waar Katie normaal ook verblijft. Ook Katie’s lichaam wordt in een verschrikkelijke staat teruggevonden. Op de benedenverdieping blijven Kim en Lucas televisie kijken alsof er helemaal niets aan de hand is. De politie is stomverbaasd over de situatie en kan maar niet begrijpen dat de twee veertienjarigen die het voor de televisie gezellig hebben gemaakt, misschien wel verantwoordelijk zijn.

Elizabeth en Katie Edwards

Hoe het allemaal begon

Lucas Markham is een 14-jarige jongen die opgroeide in Spalding, Lincolnshire. Lucas heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Zijn moeder stierf toen hij vier jaar oud was en zijn vader was een koude afstandelijke man. Daarom woonde hij op het moment van de feiten bij zijn tante. Lucas deed het niet goed op school en werd regelmatig geschorst. Na een incident waar geen details over bestaan, wordt hij van school gestuurd. Leerkrachten omschrijven hem als een slimme jongen, die voor zijn leeftijd al veel heeft meegemaakt.

Ook Kim is 14 jaar oud en woont in hetzelfde dorp als Lucas. Kim had een bewogen jeugd, maar was een goede studente. De relatie tussen Kim en haar moeder is een ander verhaal. Op Kims zesde loopt de situatie volledig uit de hand. Na een ruzie waarbij moeder Elizabeth fysiek geweld gebruikt, vertrekt Kim met haar zus voor zes maanden naar een pleeggezin. Kim heeft het hier enorm moeilijk mee en kan haar moeder eigenlijk niet vergeven. Daarbovenop blijkt de relatie tussen haar moeder en haar zus wel als een leien dakje te lopen. Daardoor voelt Kim zich jaloers en minderwaardig.

Lucas en Kim

Kim en Lucas leren elkaar kennen op de middelbare school. Hoe de relatie begonnen is, hangt af aan wie je het vraagt. Zo zeggen enkele medeleerlingen dat Kims oog op Lucas viel toen hij een stoel doorheen een klaslokaal gooide. Anderen zeggen dat Kim altijd interesse had omdat ze het gevoel had dat zij de enige was die zijn agressie en moeilijk karakter kon begrijpen. Het is dus wel duidelijk dat Kim Lucas als een outsider ziet en dat dat net hetgene is wat hem interessant maakt.

De relatie tussen Lucas en Kim was heel intens voor twee 14-jarigen. Door hun jeugd en het feit dat ze beiden gepest worden op school, hebben ze het gevoel dat het zij twee tegen de wereld is. Elizabeth was geen grote fan van Lucas. Hij was onbeleefd, agressief en zorgde ervoor dat Kim zich anders ging gedragen. Dit kwam zeker niet ten goede voor de relatie tussen Kim en haar moeder. De spanningen kwamen tot een ultiem hoogtepunt, wanneer Elizabeth ontdekt dat de relatie tussen Kim en Lucas ook seksueel is. Het mondt uit tot een gigantische ruzie, waarna Lucas en Kim van huis weglopen en vijf dagen lang met een tent in het bos verblijven.

Doordat het steeds moeilijker wordt om elkaar te zien, hebben de tieners het gevoel dat elke persoon hen uit elkaar wil drijven. De woede die ze beiden voelen zal uiteindelijk leiden tot de gruwel die plaatsvindt op de avond van 13 april 2016. Tijdens een telefoongesprek lucht Kim haar hart na de zoveelste ruzie met haar moeder. Lucas stelt voor om haar te doden, of dit een grap was of niet, zal enkel hij weten. Wat we wel weten, is dat Kim het doodserieus neemt.

De dubbele moord

De twee beginnen de moord op Elizabeth te plannen in de McDonalds van het dorp. Het plan is duidelijk: ’s avonds laat zal Lucas met vier messen voor het badkamerraam van Kim staan. Kim zal hem binnenlaten en dan zullen ze elk een moord plegen. Luces doodt Elizabeth en Kim zal dan haar zus vermoorden. In haar verhoren zegt Kim dat Katie nooit het target was, maar als grote zus wou ze niet dat Katie de dood van hun moeder zou moeten verwerken. De eerste poging is er op 11 april. Lucas staat aan het badkamerraam, klaar om binnen te komen, maar Kim doet niet open. Ze is in slaap gevallen. Dit gebeurt een tweede keer op 12 april. Het feit dat ze twee keer “aan het slapen was” doet veel mensen vermoeden dat Kim twijfels had over het plan. Aan de andere kant, als ze echt sliep, toont dit haar koelheid en gebrek aan empathie.

Op de avond van 13 april opent Kim het raam en bezegelt met deze actie het lot van haar gezinsleden. Terwijl Kim in de badkamer blijft wachten, trekt Lucas de deur van Elizabeths slaapkamer open en valt haar aan. Kim kan vanuit de badkamer horen dat er een gevecht aan de gang is en staat recht om te kijken of Lucas wel oké is. Ze maakt oogcontact met haar lijdende moeder, maar draait zich om en wandelt weg. Wanneer Lucas terug uit de kamer komt, vraagt ze hem of hij ook Katie kon vermoorden want zij kon het niet.

Nadat Katie en Elizabeth om het leven gebracht zijn nemen de tieners een bad, omdat ze niet willen dat de hond van het gezin het bloed zou kunnen ruiken. Daarna gaan ze Kims matras, dat naast het lichaam van Katie ligt, halen en leggen deze voor de televisie op de benedenverdieping. In de volgende 36 uur eten ze ijs en kijken films. Meer specifiek, kijken ze vier van de vijf films uit de Twilight-franchise. Wat hun plan was indien ze nooit gepakt zouden worden, is niet duidelijk.

Crown court

In de politieverhoren gaat Kim onmiddellijk over tot bekentenis. Lucas hult zich langer in stilte om naar eigen zeggen Kim te sparen. In het Verenigd Koninkrijk komt een moordzaak voor in de “Crown Court”, wat te vergelijken is met het Belgische Hof van Assisen. Wanneer minderjarigen in het VK een moord plegen zullen zij vanaf 10-jarige leeftijd ook voor een jury terechtkomen in de Crown Court. Kim en Lucas worden beide op 14-jarige leeftijd veroordeeld tot 17,5 jaar effectieve celstraf. Daarmee worden ze de jongste veroordeelde moordenaars van een tweevoudige moord in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Beide zouden op 32-jarige leeftijd vrijkomen. Er is niets geweten over hoe hun celstraf de afgelopen zes jaar is verlopen en of hun intense liefde nog steeds leeft.

True Crime Tips

Lees zeker ook onze andere blogposts over bekende en minder bekende moordzaken.

Heb je door al dat lezen ook zin gekregen om een eigen moordzaak op te lossen? Check zeker onze webshop voor de meest bloedstollende cases!

Webshop