Linda Sobek

Linda Sobek

Het is een bijzonder triest verhaal. Een jonge, succesvolle vrouw aan de rand van haar carrière als model en actrice komt op een dag niet aan bij haar casting voor de Amerikaanse komedieserie Married With Children.

Als je iemand in de boom zag klauteren, zal het waarschijnlijk wel Linda Sobek geweest zijn. In de lagere school was ze een echte tomboy. Sommigen zouden haar zelfs omschrijven als een beetje lomp. Dit tot groot tegenzin van haar moeder die haar in het middelbaar introduceert in de wondere wereld van make-up. Om haar iets zelfzekerder te maken, schrijft haar moeder Linda zelfs in bij een modellenbureau. Met groot succes want ondanks Linda eigenlijk een beetje awkward en verlegen is, ontpopt ze zich voor de camera als zelfverzekerd, professioneel topmodel.

Wat begint met samenwerkingen met wat amateurfotografen leidt al snel tot grootse reclamecampagnes. Uiteindelijk stopt Linda zelfs met school om aan haar carrière te werken. Ambitieus is ze wel. Zelfs als ze aan de top staat, beheert ze haar eigen contacten en is ze haar eigen management. Op haar 21ste doet ze auditie om cheerleader te worden bij de Raiderettes. Dat is het cheerleaderteam voor de LA Raiders. Wij kennen die cultuur hier niet zo, maar in Amerika heeft dat een immens hoog aanzien. Duizenden vrouwen doen auditie, maar daaruit wordt – jawel – Linda gekozen.

 

Linda Sobek

 

Dit betekent een grote opstap voor haar carrière. Ze leeft in glitter & glamour en ondergaat een leven in de spotlights. Ze gaat om met celebrities en krijgt backstagepasjes bij de grote rocksterren. Het leven gaat voor Linda in stroomversnelling, maar zij blijft gelukkig met haar voetjes op de grond. Toch is ze ambitieus. Ze plant tot drie fotoshoots per dag in en gaat overal 100% voor. Daarnaast werkt ze dag en nacht aan haar uiterlijk en vindt ze de band met haar familie super belangrijk.

Op haar 27e woont Linda op een appartement in LA samen met drie andere modellen. Ze koestert nog steeds haar grote droom om actrice te worden en opeens komt die droom toch heel dichtbij. Ze wordt uitgenodigd voor een auditie bij de Amerikaanse komedieserie Married with Children. 16 november 1995 wordt voor haar de grote dag. Daarbovenop krijgt ze nog een aanvraag om voor haar auditie een fotoshoot te doen. Ijverig als ze is, stemt ze daar graag op in.

Die ochtend belt ze nog even gezellig met haar moeder over het verloop van haar dag. Linda zegt wel dat ze best haastig is en dat ze haar moeder na haar auditie zal terugbellen met het hele verhaal. Ze past nog snel haar voicemail aan – want zo ging dat in de nineties – met de boodschap dat ze tot 11u onbereikbaar zal zijn. Die avond wacht Linda’s moeder geduldig op het telefoontje, maar helaas komt het telefoontje maar niet. De echte paniek barst bij Linda’s ouders pas los als ze de volgende ochtend horen dat ze niet op haar belangrijke auditie was komen opdagen. Waarom zou ze niet aanwezig geweest zijn op de kans van haar leven? Dat zou ze nooit doen. Haar ouders voelen direct aan dat er iets mis is, maar in die tijd kan je pas na 24 uur iemand als vermist opgeven. Dat doen ze ook, 24 uur later stappen ze naar de politie.

 

Linda Sobek

 

Er wordt een grote zoekactie opgezet en al haar vrienden en familie werken gretig mee. Het onderzoek verloopt van begin af aan bijzonder stroef. Niemand wist met wie Linda die ochtend een fotoshoot had gepland en in LA vinden er zodanig veel fotoshoots plaats dat het zoeken was naar een speld in een hooiberg. De politie beslist een duik te nemen in het liefdesleven van Linda. Ze heeft wat dates en afspraakjes gehad met enkele beroemdheden, maar niets serieus. Linda was heel erg opzoek naar standvastigheid. Iets wat je bij hen niet kan vinden. Onder andere had ze gedatet met acteur Lorenzo Lamas en met een bekende bodybuilder. Beiden hebben een alibi en zijn al snel geen verdachten meer in deze zaak.

Enkele dagen na de verdwijning van Linda komt er een groot artikel in het nieuws terecht. Dit in de hoop een bruikbare tip te verkrijgen van externen die iets gezien of gehoord hebben. Met geluk want al snel belt een man naar de politie die een paar dagen daarvoor zijn taakstraf heeft uitgeoefend in LA National Forrest. Daar had hij de afvalbakken geleegd en in één van die afvalbakken had hij foto’s van een aantrekkelijke, blonde vrouw gevonden. Toen kende hij de vrouw niet, maar na het verschijnen van het nieuws, herkende hij haar onmiddellijk.

De politie haast zich naar het park en vindt in diezelfde vuilniszakken verschillende spullen die te linken zijn aan Linda. Een planner met adressen van fotografen, foto’s uit haar portfolio en een huurovereenkomst van een SUV Lexus. Tien kilometer verder vinden ze haar make-uptas in een andere vuilniszak. Op de huurovereenkomst van de Lexus vinden ze al snel een naam, Charles Rathbun. Die naam vinden ze dan ook terug in Linda’s planner. Hij zou wel eens meer kunnen weten.

Charles is een freelance fotograaf gespecialiseerd in auto’s. Hij maakt fantastische foto’s voor gerenommeerde autobladen en was heel erg geliefd in het wereldje. Maar niet alles was positief. Als de politie gaat vragen aan Charles’ vrienden hoe hij precies is, dan krijgen ze al snel te horen dat hij af en toe wel een oogje heeft op een model en niet vies was van een ongepast voorstel hier en daar. Hier en daar heeft hij ook wel een agressief kantje. Linda en Charles leren elkaar kennen enkele jaren ervoor op een autobeurs. Ze slaan aan de praat, wisselen nummers uit en beloven elkaar om in de toekomst wel nog eens samen te werken.

Enkele dagen na de verdwijning vindt de politie Linda’s auto. Een witte Nissan. Op dat moment krijgen ze ook een telefoontje van Charles. Hij wil zijn verhaal komen vertellen. Charles vertelt de politie dat hij en Linda hadden afgesproken bij een fastfoodrestaurant. Ze hebben wat gepraat, hij heeft haar portfolio bekeken en that’s it. Daarna gaan ze elk hun eigen weg op. Charles belooft de politie om naar het kantoor te komen om die verklaring af te leggen, maar komt nooit opdagen. Hij sluit zich op in zijn huis, begint te drinken en schrijft verschillende brieven waarin staat dat er iets verschrikkelijks is gebeurd waar hij super veel spijt van heeft. Op een gegeven moment belt hij zijn vrienden dronken op om te dreigen met zelfmoord. Zij schieten onmiddellijk ter hulp en treffen hem daar beschonken aan met een wapen in zijn handen. Er ontstaat een gevecht en één van zijn vrienden wordt zelfs per ongeluk in zijn arm geschoten. Door die schietpartij, komt de politie aan. Charles wordt meegenomen naar het bureau en wordt daar ook ineens verdachte voor Linda’s verdwijning.

 

Linda Sobek

 

Tijdens zijn verhoor komt hij al snel met een vreemde verklaring. Hij zou haar ingehuurd hebben voor een fotoshoot met die Lexus SUV. Daar heeft Charles wat actieshots van nodig en het was de bedoeling dat Linda daar wild mee zou rondrijden in de hoop het lucky shot te verkrijgen. Charles was toch niet zo tevreden en zou haar getoond hebben hoe het moet.Hij verliest de volledige controle over zijn stuur en zou Linda hebben aangereden. Ze zou op slag dood geweest zijn. Charles raakt in paniek en besluit haar lichaam te begraven en haar spullen weg te gooien.

Charles is bereid om mee te werken aan het onderzoek en wil de politie naar de plek brengen waar haar lichaam zou liggen. Het gaat mis want plots lijdt hij aan geheugenverlies. Eens in het park, vergeet hij waar ze zou liggen en hij schopt één grote scène. Hij weigert nog verdere informatie te geven. Sterker nog, hij stopt met praten. In zijn cel overleeft hij ook nog een zelfmoordpoging.

De politie staat er opnieuw alleen voor. Het wordt weer bijna onmogelijk om Linda te vinden in een gebied dat bijna even groot is als drie vierde van Nederland. Die zoektocht levert helaas niks op. Ondertussen zetten ze ook bij Charles een huiszoeking op. Zijn computer wordt in beslag genomen en ze vinden een tas die hij altijd meeneemt naar zijn shoots. De inhoud? Tape, touw, drank en een handdoek. Lijkt niet direct op de benodigdheden tijdens een fotoshoot.

Opeens wil Charles toch weer de politie helpen om hen naar het lichaam te leiden. Ze komen aan bij een plek waar Charles aangeeft dat het lichaam daar begraven zou moeten liggen. En deze keer is het correct. Ze vinden het lichaam en door uitzonderlijke plaats, kon er eigenlijk geen regen of wind aan. Daardoor is haar lichaam nog in een gunstige staat voor een grondige autopsie. In die autopsie blijkt het verhaal van Charles helemaal niet te kloppen gezien haar verwondingen niet overeenkomen met zijn verhaal. Haar uiteindelijke doodsoorzaak is een grote druk die uitgeoefend werd op haar borst en hals. Verstikking dus. Ook zijn er tekenen van wurging en een grote hoeveelheid alcohol. Opvallend want Linda drinkt niet. Daarnaast zijn er ook nog sporen van misbruik en afdrukken van touw aan haar voeten. Ze zit onder de verdedigingswonden.

Dan komt Charles opeens met een ander verhaal. Die middag zou hij haar tequila hebben laten drinken voor een soort weddenschap. Ze zou dronken geworden zijn en met hem hebben geflirt. Ze zou zo opgewonden geweest zijn dat ze seks met hem gehad heeft op de achterbank van de SUV. Maar vooral, zij was degene die hem had verleid. Daarna hebben ze de fotoshoot verder gezet en zou hij haar alsnog hebben omver gereden met de auto. Ze was volgens hem niet onmiddellijk gestorven. Linda gaat uit het lint omdat ze haar auditie voor Married with Children zou missen. Ze zou helemaal uit haar dak gegaan zijn. Charles beweert dat hij haar niet onder controle kreeg. De enige manier om haar tot rust te brengen, was volgens Charles om bovenop haar borst te gaan zitten. Op een gegeven moment is ze gestopt met ademen.

De rechtszaak begint en de verdediging van Charles beweert uiteraard dat het een ongeluk was. Maar al het bewijs wijst in zijn richting. Het bewijst dat hij haar naar die plek gelokt heeft, heeft vastgebonden en wilde zien hoe ver zij met hem wilde gaan. Wanneer hij merkte dat ze dit niet wilt, brengt hij haar om het leven. Charles krijgt levenslang en zit tot op de dag van vandaag nog steeds in de gevangenis.

Terug naar blog

Wil jij ook een misdaadzaak oplossen?