De Wokmoord

de wokmoord

Jullie wilden meer over De Wokmoord horen? U vraagt, wij draaien. Het is één van de meest bizarre moordzaken uit Nederland. We gaan er geen doekjes omwinden, het is absolute horror. Waarom moest Joost Vastenhouw sterven en vooral, waarom moest het op zo’n gruwelijke manier?

Op dinsdag 3 oktober 2006 vertrekt Alphenaar Jan Vastenhouw naar zijn werk. Er was geen wolkje aan de lucht. Zijn zoon, Joost, zwaait hem uit. Op moment van vertrek weet Jan nog niet welke horror er zich thuis die dag zal afspelen.

Vader Jan en zoon Joost wonen samen met de Chinese Long Long in een huis aan de Alphense Magerhorst. Na een reis in China hebben Jan en Long Long een kortstondige liefdesrelatie. Die duurde niet lang, maar toch bleef Long Long bij hen wonen. Long Long volgt namelijk de leer van Falun Gong en daar moet men in China helemaal niets van weten. Jan voelt zich verantwoordelijk voor Long Long waardoor hij gewoon in huis bleef wonen.

Falun Gong

Falun Gong is een spirituele zelfdiscipline waarbij het doel het verfijnen of cultiveren van lichaam en geest is. Waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid worden daarbij hoog in het vaandel gedragen. Deze leer was super populair in China tot het door de overheid in 1999 werd verboden. Het strookt namelijk niet met de communistische ideologie. Ze noemen het “een gevaarlijke sekte”. Vandaag worden er nog steeds grootschalige vervolgacties georganiseerd en de overheid reikt zelfs een beloning uit voor het verklikken van mensen. Er komen ook heel wat verhalen aan het licht van foltering, elektrische schokken en verkrachting van mensen die de Falun Gong volgen. Duizenden volgers worden verplicht om in een psychiatrisch ziekenhuis te verblijven en worden verplicht om middelen die de psyche beïnvloeden te gebruiken. Ook gaan er geruchten dat leden worden gevangengenomen en gebruikt als donor voor organen.

Falun Gong

In de pan gehakt

Terwijl Jan aan het werk is, spelen er zich in zijn huis waanzinnige horrortaferelen af. Joost zit zoals vaak rustig aan tafel wat te surfen in de woonkamer. Het is een plek waar hij dagelijks meerdere uren doorbrengt. Nietsvermoedend. Long Long benadert hem sluw langs achteren. Met een bijl in zijn handen, hakt hij het hoofd van Joost in. Joost is hulpeloos. De jongeman verliest al snel zijn strijd tegen de dood.

De horror stopt hier niet. Long Long kiest ervoor om het lichaam van de 22-jarige jonge man in stukken te hakken. Hij bakt en frituurt delen ervan en dumpt ze erna in vuilniszakken. Het is bijna 17 uur en het einde van Jans werkdag nadert. Long Long moet zijn missie staken en begint halsoverkop het huis te poetsen. De lichaamsresten die nog niet verwerkt zijn, verstopt hij in verschillende zakken in zijn slaapkamer. Jan komt thuis en merkt dat Joost er niet is, maar daar stelt hij zich niet direct vragen bij. Joost is tenslotte al 22.

De volgende dag vertrekt Jan terug naar zijn werk. Joost is er nog steeds niet en hij begint zich toch wat zorgen te maken over waar zijn zoon nu toch naar toe zou kunnen zijn. Ondertussen gaat Long Long terug aan de slag. Hakken, bakken, frituren. Hakken, bakken, frituren. Daarna gooit hij delen van het lichaam in vuilniscontainers en ook in de sloot een beetje verderop.

Enkele dagen later begint Jan zich toch extreem zorgen te maken en geeft hij zijn zoon als vermist op bij de politie. Het duurt niet lang voor Long Long wordt gearresteerd als verdachte. Er wordt meteen een grootschalig onderzoek gestart. Het huis wordt volledig ondersteboven gehaald. De politie vindt enkele bloedsporen en verschillende sporen, maar geen lichaam. Jan wordt ook zelf meer dan 100 uur verhoord én wordt zelfs afgeluisterd door de politie.

de wokmoord

Schuld vereffenen

Maandenlang ontkent Long Long alle aantijgingen die zijn richting worden uitgegooid. Uiteindelijk wordt hij in maart 2007 genekt door een onthoofde kwartel die in de waterkoker zat. Hij bekent dat hij het dier gedood heeft en niet veel later bekent hij ook de moord op Joost. Onderzoekers stellen vast dat hij lijdt aan schizofrenie en dat hij paranoia is. Reden voor deze slachtpartij? “Om de schuld te vereffenen uit een vorig leven”.

Long Long verklaart dat hij vier dagen voor de moord die opdracht kreeg van een spirituele meester in zijn hoofd. Ze kennen elkaar al 500 jaar. De enige manier om zijn oude schuld aan die meester terug te betalen, was door de moord op Joost. Verder vindt hij Joost “geen verkeerd of slecht mens”. Jan denkt echter dat dit conflict ook te maken heeft met de extreemrechtse sympathieën van Joost. Deze botsten met de leer van Falun Gong.

Waarom moest de moord dan per se zo gruwelijk? Om er zeker van te zijn dat de kwade geest van de Alphenaar verdreven is, moesten de stoffelijke resten gebakken of verbrand worden. Long Long koos specifiek voor wokken en frituren omdat hij geen mogelijkheid zag om het lichaam op een andere manier te verbranden.

Het vonnis

Long Long wordt op juni 2007 niet veroordeeld tot een celstraf, maar krijgt TBS met dwangverpleging op. Dit is een maatregel in het Nederlands strafrecht die de rechter kan opleggen aan de pleger van een misdrijf waar minimaal vier jaar gevangenisstraf op staat. Een voorwaarde hiervan is dat de rechter overtuigd is dat de pleger tijdens het plegen van het delict aan een ziekelijke stoornis lijdt. Het verschil met een gevangenisstraf is dat TBS een maatregel is, geen straf. Aangezien specialisten beweren dat Long Long aan schizofrenie lijdt, lijkt dit een humane oplossing om hem, en de maatschappij, te beschermen.

Later beslist de rechtbank van Den Haag alsnog om Long Long terug te sturen naar China omdat ze geloven dat een behandeling dichter bij zijn familie misschien wel meer effect zal hebben. In een interview later geeft Jan aan dat er een mogelijkheid bestaat dat Long Long ondertussen in zijn thuisland is vermoord. De schuld daarvan liggen volledig bij de Nederlandse staat, volgens Jan.

Maar of Long Long nu al dan niet zelf aan zijn einde is gekomen, de jonge Joost komt niet terug. Jan wil niet langer alle gruwelijke details horen over de moord op zijn zoon. Hij is ook niet langer geïnteresseerd in het terugvinden van de stukjes van het lichaam van Joost. Hij, en ik vermoed alle lezers ook, willen deze gruwelijke saga het liefst achter zich laten.

Welke gruwelijke, of minder gruwelijke, mysteries wil je dieper verkennen?
Heb je trouwens onze andere berichten al gelezen?

Heb je door al dat lezen ook zin gekregen om een eigen moordzaak op te lossen? Check zeker onze webshop voor de meest bloedstollende cases!

Webshop