Aileen Wuornos

Aileen Wuornos

Er wordt wel al eens gezegd dat ze de eerste vrouwelijke seriemoordenaar is van de VS, Aileen Wuornos. Na een verschrikkelijk turbulent leven vermoordt ze zeven mannen.

Aileen Wuornos wordt geboren in Rochester, Michigan op 29 februari 1956. Haar moeder, Diane, is amper veertien jaar oud wanneer ze trouwt met de zestienjarige Leo Pittman. Zij krijgen eerst een zoon en op haar zestiende bevalt Diane van Aileen. Twee maand voor de geboorte, scheiden Diane en Leo al.

Haar vader heeft Aileen nooit ontmoet. Het grootste deel van haar leven brengt hij door in de gevangenis voor de verkrachting van en de poging tot moord op een zevenjarig meisje. Heel Aileen’s leven lang brengt hij meerdere periodes door in de gevangenis voor verschillende zedenfeiten. In 1969 pleegt hij zelfmoord in zijn cel.

Wanneer Aileen vier is, brengt Diane samen met Aileen en haar broer een bezoekje aan hun grootouders. Wat eerst gewoon een bezoek lijkt, verandert in Diane voor een vlucht. Zij vertrekt en haar kinderen zien haar nooit meer terug. Voor Aileen en haar broer is dit de start van een nog miserabeler bestaan. Huiselijk geweld is bij haar grootouders dagelijkse kost. Aileen’s grootvader is een alcoholverslaafde die haar aanrandt en verkracht. Ook nodigde hij vrienden uit die deelnemen in het misbruik. Op Aileen’s veertiende gebeurt het onvermijdelijke en wordt ze zwanger, maar na de bevalling wordt de baby onmiddellijk weggegeven ter adoptie. Kort daarna sterft haar grootmoeder aan leverfalen en blijft Aileen achter met haar grootvader en broer. Het duurt alleen niet lang voor die grootvader de twee kinderen dan ook de straat op gooit. Op haar vijftiende is Aileen samen met haar broer dakloos.

De wegen van Aileen en haar broer scheiden. Aileen dwaalt wat rond en probeert de kost te winnen door zichzelf de prostitueren. Drie jaar later, op haar achttiende, wordt Aileen gearresteerd in Colorado. Dit voor het rijden onder invloed en het afvuren van een pistool vanuit datzelfde voertuig. Later komt ze dan ook niet op haar proces opdagen.

Aileen Wuornos

In 1976 gaat Aileen liften van Colorado naar Florida waar ze de rijke, 69-jarige Lewis ontmoet. De vonk ontspringt vliegensvlug en kort na hun ontmoeting trouwen de twee. Tijdens die periode start Aileen het ene gevecht na het andere in lokale pubs en ook haar kersverse bruidegom moest geloven aan haar agressiviteit. Uiteindelijk wordt Aileen gearresteerd en vraagt Lewis enkele weken na hun huwelijk al een contactverbod aan. Ze besluit terug te keren naar Michigan.

Niet veel later wordt Aileen opnieuw gearresteerd voor het verstoren van de orde wanneer ze met een biljartbal naar de barman in een lokale pub gooit. De jaren die volgen zijn gevuld met agressieve commoties in elke bar die Aileen frequenteert. Jarenlang komt er een patroon aan van Aileen die commotie veroorzaakt in verschillende bars. Ze krijgt ook te horen dat haar broer het leven heeft gelaten na een lange strijd aan kanker. Hij laat haar tienduizend dollar na. Dat geld gebruikt ze om een recente boete te betalen en een auto te kopen. Op twee maanden is de som op en de auto perte total.

In mei 1981 verblijft Aileen opnieuw in Florida waar ze start met het overvallen van een kleine supermarkt. De buit? 35 dollar en twee pakjes sigaretten. Ze wordt – opnieuw – gearresteerd en belandt een jaar in de gevangenis. Lang blijft ze niet uit de handen van de politie want enkele dagen na haar vrijlating komt ze er opnieuw in contact mee nadat ze vals geld wil inwisselen bij de bank. Ze raakt in een vicieuze cirkel met het gerecht. Belemmering van de rechtsgang, het weigeren van arrestaties, bezit van wapens en overvallen, you name it.

 

Tyra Moore

 

In januari 1986 ontmoet Aileen een vrouw genaamd Tyra Moore. Het is liefde op het eerste gezicht. Tyra wordt al snel de liefde van Aileen’s leven. Ze gaan onmiddellijk samenwonen en Aileen onderhoudt de twee door verder te doen met haar sekswerk. Vaak geraakt ze in de problemen, maar Tyra blijft haar reddende engel als het misgaat.

Tot op dit punt had Aileen toch al heel wat op haar palmares, van overvallen tot vals geld. Maar geen moord. Dit gebeurt pas in 1989. In dat jaar vermoordt ze zeven mannen in twaalf maanden. Over de slachtoffers is eigenlijk niet zo heel veel bekend.

Het eerste slachtoffer is een 51-jarige man met een eigen electronicawinkel in Florida. Zijn lichaam wordt een maand na de moord teruggevonden in een groot bos, verschillende kilometers van zijn winkel vandaan. Hij heeft verschillende schotwonden en onderzoekers vinden nog twee kogels in zijn linkerlong terug. De man bezit een strafblad voor verkrachting en Aileen beweert later, zoals ze bij al haar slachtoffers zou zeggen, dat hij een klant geweest zou zijn die haar heeft proberen misbruiken. Volgens haar ging het ontegensprekelijk over moord als zelfverdediging.

Op 1 januari 1990 wordt er nog een lichaam gevonden van een 47-jarige man naast de weg in Florida. Al snel linken ze deze man aan het vorige slachtoffer. Deze man is zeker zes keer beschoten. Het derde slachtoffer volgt snel. Een 40-jarige man die negen keer beschoten is. Het lichaam wordt gewikkeld in een elektrisch deken teruggevonden in verre staat van ontbinding. Dit keer hebben getuigen Aileen zien rijden met het auto van haar slachtoffer. Ook vindt ze zelf in die wagen een wapen dat ze, Aileen toch, maar probeert te verpanden. Niet wetende dat dit wapen natuurlijk geregistreerd staat op de naam van de eigenaar. Zo komt ze al snel weer op de radar van de politie.

 

Aileen Wuornos

Daarnaast is het ook geweten dat een 50-jarige worstenverkoper en een gepensioneerde militair eraan moeten geloven. Haar laatste slachtoffer is een 65 jaar oude matroos. Opnieuw een klant. Na de moord, steelt ze weer zijn auto. Deze keer zijn er weer getuigen die Aileen gespot hebben wanneer ze de auto gaat dumpen. De politie vindt het voertuig al snel terug en ze ontdekken een handafdruk op de deur. Het lichaam van de matroos wordt nooit gevonden.

Op een gegeven moment rijden Aileen en Tyra gewoon rond in één van de voertuigen van Aileen’s slachtoffer en raken ze betrokken in een klein auto-ongeluk. Een klein incident, maar toch groot genoeg om enkele omwonenden uit hun huis te lokken om te vragen of ze hulp kunnen gebruiken. Aileen raakt in paniek en zij en Tyra vluchten te voet. Die omwonenden vinden het toch een bizarre situatie en beslissen de politie op de hoogte te stellen. Die ontdekken al snel Tyra’s en Aileen’s namen en er wordt een gigantische mediacampagne opgestart om te voortvluchtelingen te vatten.

In januari 1991 stapt Aileen een bikerbar genaamd The Last Resort, pun intended, binnen. Daar kan de politie Aileen arresteren, maar Tyra krijgen ze pas een dag later in Pennsylvania te pakken. Aan haar vragen ze ook om mee te werken aan het onderzoek en om een bekentenis uit Aileen te sleuren in ruil voor immuniteit. Aileen bekent tegen Tyra dat er verschillende mensen haar hebben proberen verkrachten en dat ze hen heeft moeten vermoorden uit zelfverdediging. Die bekentenis zet de hele media op zijn kop. De eerste, maar niet de laatste, vrouwelijke seriemoordenaar wordt eindelijk gevat.

Een jaar later start Aileen’s rechtzaak. Er starten verschillende rechtszaken, gaande van januari tot november 1992. Elk gekend slachtoffer krijgt zijn eigen rechtszaak. De politie heeft ook Tyra zo ver gekregen dat ze getuigt tegen haar geliefde. Aan het einde van deze reeks krijgt Aileen zes keer de doodstraf. Aileen’s verhaal verandert constant; de ene keer zijn haar slachtoffers klanten die seksueel ongepaste avances uitvoerden, een andere keer gaat het om een uiterst bloederige roofmoord. Aileen wordt opgesloten in de gevangenis van Florida in afwachting van haar doodstraf. In 2001 maakt ze een statement naar de Florida Supreme Court waarin ze zegt; “there’s no chance of keeping me alive because I would kill again. I have that crawling through my system. I am so sick of hearing that ‘she’s crazy’ stuff.” Haar executie vond plaats op 9 oktober 2002.

True Crime Tips

Terug naar blog

Wil jij ook een misdaadzaak oplossen?