beste 5 true crime podcasts van Nederland en Vlaanderen

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Over elk onderwerp vind je wel iets. Gezondheid, business maar ook over true crime vind je enorm veel. Zie je door het bos de bomen niet meer? Wij hebben alvast de volgens ons 5 beste true crime podcasts voor jou even opgelijst.

De Volksjury

“Naar ‘t schijnt is ‘t leven duur.” Een kaartje met quote dat onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers heeft ontvangen van de moordenaar Pandy.

“Naar ‘t schijnt is ‘t leven duur.” Een kaartje met quote dat onderzoeksjournalist
Kurt Wertelaers heeft ontvangen van de moordenaar Pandy.

De “moordgrieten” achter De Volksjury’ zijn Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck. Met hun diepe fascinatie voor true crime gaan ze op een luchtige manier dieper in op verschillende moordzaken en verdwijningen. Met ondertussen meer dan 15 000 luisteraars zijn ze de koploper in de wereld van true crime podcasts in Vlaanderen en Nederland.

Na het kiezen van een onderwerp spreken Laura en Silke elkaar niet tot de opnames. Op die manier kunnen ze zelf research doen zonder elkaars inzichten te beïnvloeden. Ze nemen hun tijd om het hele verhaal uit de doeken te doen en ze doen zelfs een poging om de waarheid te achterhalen.

Iedereen met een beetje interesse in true crime zal genieten van deze podcast. Laura en Silke zijn geen experts en hebben geen achtergrond bij de politie, maar ze brengen wel graag onopgeloste moordzaken onder de aandacht. De twee vrolijke dames weten hoe ze serieuze feiten en theorieën kunnen combineren met de nodige portie humor. Ze nemen zichzelf niet te serieus en daarom luidt hun slogan “Laura en Silke speculeren op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken.”

Kwaad Bloed

 “Niemand wordt als moordenaar geboren”, zegt een vrouw die haar echtgenoot ombracht, maar waar gaat het mis? Wanneer wordt het de dader te veel?

“Niemand wordt als moordenaar geboren”, zegt een vrouw die haar echtgenoot ombracht,
maar waar gaat het mis? Wanneer wordt het de dader te veel?

In ‘Kwaad Bloed’ nemen twee journalisten, Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris, je mee in zes moordzaken en een verdwijning op het platteland. Ze keren terug naar het dorp en spreken met familie, getuigen en enkele vrijgesproken daders. De podcasts duren gemiddeld 45 minuten.

Maar het zijn geen ‘gewone’ misdaden. In de cases die ze bespreken gaat het niet om ‘de losgeslagen psychopaat’, maar om daders die bekend zijn bij de slachtoffers. De echtgenoot die tot tweemaal toe vrijgesproken is, een bezoeker aan de camping of zelfs de buurman. Gerrit en Jacqueline spreken met de nabestaanden, maar ook met getuigen en leggen ook de dader op de rooster. Hoe is het ooit zo ver kunnen komen? Wat gebeurde er voor het misdrijf zich afspeelde?

Ook kijken ze wat er daarna gebeurde met het dorp of de buurt, de nabestaanden en ook met de daders.

De Stemmen van Assisen

de stemmen van assissen door twee onderzoeksjournalisten van het nieuwsblad

De zaak-Tine Nys: “Iedereen wou naar huis, en toen toverde Vermassen een konijn uit zijn hoed.”

Pieter Huyberechts en Cedric Lagast zijn twee misdaadreporters bij Het Nieuwsblad. Ze nemen je elke aflevering mee naar het hof van assisen. Bij de start van een proces duiken ze in het dossier, reconstrueren ze het onderzoek en leggen ze de beschuldigde op de rooster. Was het moord? Was het een ongeluk? En is degene die op de strafbank zit ook effectief schuldig?

Bekende en minder bekende zaken in Vlaanderen passeren de revue. Bij de start van elke spraakmakende zaak leggen ze de hele case uit met een kritisch oog. Met acht aflevering van een half uur banen ze zich een weg in de Vlaamse true crime podcasts.

De Showbizzmoord

de showbizzmoord - bart van der laar

“Eigenlijk iedereen die hij kende, had een motief om te wensen dat er iets met hem gebeurde.”

Ook onze noorderburen zijn gebeten door true crime. Daar duiken journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink in de beruchte moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981.

In een zevendelige reeks van een half uur word je ondergedompeld in een wereld vol schimmige deals, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie was Bart van der Laar en hoe werd hij zo succesvol? Je hoort gesprekken met de assistente, zijn vrouw en de vrijgesproken Martien Hunnik. Maar ook advocaten en collega’s uit de muziekindustrie staan je te woord.

Zaten ze op een fout spoor? Zo ja, zou dat vandaag de dag nog kunnen gebeuren? Wie heeft deze verrassende moord op zijn geweten?

Daders

podcast Daders door Cas de Jong

“Ik kreeg een adrenalinerush en in één keer kwam al die woede eruit en stak ik hem met tien messteken neer. Daarna wist ik
wel dat ik een grens over was gegaan en mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.” – Wesley Zippro

Journalist Cas de Jong gaat in gesprek met moordenaars en zware criminelen. Van een roofmoord tot een moeder die de man neersteekt die haar dochter misbruikte. Het zijn niet de typische gesprekken over onderwerpen die gekend zijn, het gaat dieper dan dat. De ex-gedetineerden leggen alles op tafel: waarvoor ze hebben vastgezeten, wat er is gebeurd en of de maatschappij hen een tweede kans zou moeten geven. Ook het leven in de gevangenis wordt besproken. Klopt het beeld dat we van gevangenissen op tv te zien krijgen? Zijn er romances achter tralies? Laten gedetineerden het criminele bestaan achter bij de voordeur van de gevangenis? Wie heeft de macht in de cel? Dat en nog veel meer kom je allemaal te weten.

De podcast intrigeert: als je de eerste aflevering hebt geluisterd, wil je meteen de rest horen. Zeven afleveringen van drie kwartier, waarvan zes interviews met de daders en een terugblik op de meest opvallende uitspraken. Daarmee ben je wel eventjes zoet.

Conclusie

Er zijn natuurlijk heel veel podcasts die ons meer weten te vertellen over true crime. Waarom hebben we deze vijf gekozen? Elk vertellen ze vanuit hun eigen standpunt over de moorden en elk hebben ze wel iets wat iedereen kan smaken.

  • Wil je op een luchtige manier meer bijleren over true crime? Eén adres: De Volksjury.
  • Luister je liever naar de nabestaanden, de getuigen en de daders zelf? Dan is Kwaad Bloed iets voor jou.
  • De Stemmen van Assisen is de ideale podcast als je mee wil zijn met de Vlaamse zaken die voor het hof van assisen komen.
  • Wie het graag wat mysterieuzer heeft, kan terecht bij de podcast de Showbizzmoord.
  • Criminelen hebben ook een menselijke kant die Cas laat tonen in Daders.

Krijg jij maar geen genoeg van true crime blogs? Bekijk dan zeker eens onze true crime blog, waarbij we je meer vertellen over allerhande true crime cases zoals de Kasteelmoord, Jonbenét Ramsey, de Wokmoord

Er zijn enorm veel Nederlandstalige true crime podcasts die we niet hebben opgenoemd, maar die zijn daarom niet minder goed om te beluisteren. Integendeel! Welke true crime podcast kan jij ons aanraden?

Heb je door al dat lezen ook zin gekregen om een eigen moordzaak op te lossen? Check zeker onze webshop voor de meest bloedstollende cases!

Webshop