pieterjan aan de leugendetector

Vandaag leggen we Pieterjan aan de leugendetector en geeft hij antwoord op onze meest prangende vragen. Samen met Liese maakte hij dossier Macdeath, Rhetro Virus en Undercover. Omdat het erop lijkt dat deze twee nog lang niet zijn uitgeplot, is het voor ons hoog tijd om de man achter alle breinbrekende raadsels te leren kennen.

Waar komt jouw liefde voor crime en mysterie vandaan?

Voornamelijk van series, al ben ik persoonlijk niet echt grote fan van true crime. Ik ben eerder grote fan van een goed verhaal met verschillende plottwists.

Als kind was ik natuurlijk helemaal bezeten door puzzels, raadsels en mysteries. Ik speelde graag spelletjes waarbij je je een echte detective waande en waarbij je moeilijke puzzels moest oplossen. Geen mysterie was voor mij onoplosbaar. Daarom kan ik bij true crime erg gefrustreerd worden aangezien vele cases na 20 jaar nog steeds niet zijn opgelost.

Hoe ben je bij Crimibox terecht gekomen?

Om daarop te antwoorden moeten we helemaal terug naar de zomer van 2017. Terug naar de eerste keer dat ik over Crimibox hoorde. Ik was al heel mijn leven fan van puzzels, mysteries en detectiveverhalen. Toen ik over dossier Trending hoorde, kon ik niet wachten om mijn eigen onderzoek te starten.

Ik was meteen enthousiast na het oplossen van het dossier. Het onderzoek zat echt goed in elkaar en ik had er enorm van genoten. Toch wrong er voor mij nog één iets: wat was het motief voor de moord? Later hoorde ik dat de pientere detective wel een verborgen motief zou moeten vinden, dook ik opnieuw in het dossier. Het resultaat? Ik was de eerste speler die het motief vond in dit loodzware onderzoek!

In mijn review van het spel liet ik enkele hints achter naar dat verborgen motief. Omdat ik dus de eerste was, werd ik kort daarna gecontacteerd. Al snel werd ik community manager en later mocht ik zelfs de nieuwste dossiers testen.

Een jaar later vroeg Jimmy me of ik zelf een team wilde samenstellen om een nieuw dossier te maken. Ik vroeg Liese om hulp en de rest is zoals ze zeggen: history!

Hoe begin je aan een nieuw moordmysterie?

Met erg veel brainstormsessies. Vaak afspreken en echt nadenken over goede thema’s. Zo kwamen wij bij het dossier ‘Macdeath’ uiteindelijk uit bij de theaterwereld en het toneelstuk Macbeth. Natuurlijk is een thema maar het begin. Gelukkig waren er wel ideeën in overvloed!

Al snel ga je van een ruw verhaal naar een volledig uitgewerkt concept. Het resultaat is een trilogie waar wij erg trots op zijn! Ondertussen zijn daar nog cases bijgekomen, waaronder Undercover en Rhetro Virus. Een weetje, ik heb industrieel ingenieur gestudeerd. Daarom leek het me leuk om bij die laatste mijn biochemische kennis nog eens boven te halen. Bij Undercover mocht ik vol trots een spel creëren gebaseerd op de bekende serie. Als ik dan alle positieve reacties van mensen lees in onze Facebookgroep doet dat enorm veel deugd.

Wat doe je als je even vastzit?

Aangezien we nog maar enkele dossiers hebben gemaakt, is er van writer’s block nog geen sprake. Soms heb je natuurlijk wel wat moeilijkheden met wat meer praktische zaken zoals een koppige chatbot of het vinden van interessante boxitems. In dat geval is een simpele douche voor mij vaak de redder in nood.

Je zou er misschien om lachen, maar onderschat nooit de kracht van ideeën onder de douche. Die hebben ons meer dan eens heel wat verder geholpen!

Wat vind je zelf het leukst aan het maken van moordmysteries voor Crimibox?

Sowieso de reacties van de detectives. Het is die positieve feedback die ons pusht om al dat vele werk in onze mysteries te steken. We zijn de community daar enorm dankbaar voor! En als je dan jouw Undercover dossier op televisie en in de winkelrekken ziet verschijnen, dan geeft dat een ongelooflijke kick!

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon super om puzzels en raadsels te verzinnen die mensen doen snakken naar meer… Want dat gevoel ken ik zelf maar al te goed.

Wat vind je lastig bij het maken van moordzaken?

Het bepalen van de moeilijkheidsgraad van een box. Ikzelf hou wel van een serieuze breinbreker, maar we willen dat iedereen zijn tanden kan zetten in de mysteries van Crimibox. Daarnaast willen we onze detectives wel voor hete vuren laten staan zodat ze het meeste kunnen halen uit de hele ervaring.

De balans vinden tussen plezier en uitdaging vraagt serieus wat inspanning. Het helpt natuurlijk wel als je het maakt voor een geweldig publiek!

Wat zijn volgens jou de onderdelen van een goed moordmysterie?

Een goed, logisch motief waar je toch niet meteen kan opkomen. Daarnaast natuurlijk ook een slimme, onverwachte dader en een flinke dosis spanning. In je onderzoek moet je je echt een detective wanen die moet knokken om de moordenaar te pakken te krijgen. Daarvoor gebruiken wij een gezonde portie plottwists.

Ik vind het echt geweldig als mensen hun Crimibox opnieuw willen maken omdat nieuwe informatie het hele onderzoek compleet op zijn kop zet. Daarbij wil ik hen een ‘what the fuck’-momentje geven met de allerlaatste twist.

Het is dit alles dat Crimibox geweldig maakt! Voor mij dan toch natuurlijk.

Kan je kennis uit je vorige job/opleidingen gebruiken bij Crimibox?

Zeker! Als industrieel ingenieur met master in Biochemical Sciences ben ik meestal de technische persoon binnen Crimibox. Gezien ik ook een achtergrond heb in het programmeren, neem ik de chatbot altijd voor mijn rekening.

Ik gebruik mijn kennis vooral voor de wetenschappelijke puzzels en proefjes. Daarvoor heb ik al verschillende keren mijn cursussen biologie en chemie van onder het stof uitgehaald om de mensen een toegankelijke en waarheidsgetrouwe puzzel te kunnen geven. Ik hoop dat ik hiermee enkele spelers iets heb kunnen bijleren of experten heb kunnen verbazen.

Daarnaast heb ik ook enkele jaren gewerkt als jobstudent bij een Escape Room. Daar was ik de hele tijd ondergedompeld in puzzels en raadsels, waarbij ik vaak ook mee puzzels mocht verzinnen. Dus mijn creatief brein was al een tijdje aan het werk, zelfs voor Crimibox.

Hoe ziet Crimibox er binnen 10 jaar uit, volgens jou?

Zo’n vragen vind ik echt heel moeilijk om te beantwoorden aangezien ik niet echt een langetermijndenker ben. Ik ben ervan overtuigd dat Crimibox zal blijven groeien tot een stevig merk dat bekend is over heel Europa en Amerika. Wie weet wat voor zaken we tegen dan nog allemaal verzonnen hebben…

Welke Crimibox vind je het leukste om te spelen?

Ondanks dat ik ervan overtuigd ben dat we als team de voorbije jaren ongelooflijk hard zijn gegroeid in het uitwerken van onze cases, kijk ik nog altijd nostalgisch terug naar onze eerste case: Macdeath. Dossier Undercover, onze laatste case, is waarschijnlijk de tofste en meest toegankelijke box, maar ik hou nu eenmaal van echte breinbrekers. Macdeath is als trilogie sowieso een grotere case met meerdere denk/detective puzzels. Daar ben ik grote fan van!

Dilemma:

Een nieuw wereldrecord halen.

                        OF

Je eigen wereldrecord “Aantal escape rooms in 24 uur” verbreken.

Een nieuw wereldrecord halen. Hoe leuk het ook was om 24u lang escape rooms te mogen doen, een tweede keer zou nooit meer zo speciaal voelen. Dan zou ik veel liever iets nieuws verzinnen en misschien zelf ook organiseren. De kans is natuurlijk wel heel groot dat het iets te maken zal hebben met escape rooms, puzzels of games. Maar dat zal nog niet voor snel zijn.

We sleurden Pieterjan ook even voor de camera om hem enkele bloedstollende vragen te stellen. Benieuwd? Check zeker de video hieronder!

Maandelijks zetten wij iemand van het team aan de leugendetector. Volgende aan de beurt is Liese. Lees zeker ook onze andere blogposts over bekende en minder bekende moordzaken.

Heb je door al dat lezen ook zin gekregen om een eigen moordzaak op te lossen? Check zeker onze webshop voor de meest bloedstollende cases!

Webshop