jimmy, oprichter crimibox aan de leugendetector

Achter elk fantastisch idee schuilt er een mastermind die ze bedacht heeft. Jimmy Cowé is de mastermind en oprichter van Crimibox. Of zoals wij hem durven noemen, de godfather of crime. Vandaag leggen we hem aan de leugendetector.

Waar komt je liefde voor mysterie en true crime vandaan?

Liefde is een groot woord. Zelf heb ik twaalf jaar bij de federale politie gewerkt, maar ik zou niet beweren fan te zijn van alle criminele activiteiten die ik daar tegenkwam. Haat voor onopgeloste misdaad is misschien toepasselijker.

Daarnaast ben ik wel een grote fan van escape rooms. Daarom zie ik Crimibox als een geslaagd huwelijk tussen mijn twee passies.

Hoe ben je op het idee van Crimibox gekomen?

Ondernemen heeft altijd in mijn bloed gezeten. Tot drie jaar geleden werkte ik bij de politie, maar ik wou iets meer in mijn leven. Ik werkte er graag, maar ik voelde dat dit me niet genoeg voldoening gaf. Daarom ging ik op zoek naar een manier om mijn liefde voor gerechtigheid te combineren met een passie voor ondernemen.

Na vele uren brainstormen kwam ik opeens op het idee: waarom geen spel creëren waar spelers zich kunnen onderdompelen in een onopgeloste moordzaak?

Vanwaar de naam Crimibox?

Alles valt of staat met een goede en unieke naam. De juiste naam vinden, kan echter enorm moeilijk zijn. Al brainstormend ben ik toen door vele Excel-bestanden gegaan. In de ene kolom typte ik woorden die te maken hadden met criminaliteit of met de politie. In de andere kolom typte ik dan woorden die meer vertelden over de vorm. Daarna was het een kwestie van alle mogelijkheden onder de loep te nemen.

Eerst vielen de vanzelfsprekende weg. Zeg nu zelf, wie wil er nu een hele avond bezig zijn met de Strafrechtelijke Doos? Daarna heb ik moeten kiezen uit mijn favorieten. Kill your darlings. Uiteindelijk kwam Crimibox uit de bus als de echte winnaar. Niet slecht, al zeg ik het zelf!

Waar komt het logo vandaan?

Alleszins niet uit één van mijn Excel-kolommen. Dit heb ik meteen overgelaten aan experts. We hebben een heuse wedstrijd georganiseerd waarbij meer dan 70 ontwerpers het tegen elkaar opnamen in een strijd van leven en dood. Figuurlijk dan!

De drie allerbesten, of overlevenden, hebben we dan nog eens extra op de proef gezet. Het winnende ontwerp mag er wezen. Toch blijft het raar om te denken dat Crimibox er compleet anders had kunnen uitzien. Of Strafrechtelijke Doos…

Wat doe je het liefst bij Crimibox?

Pas op want dit kan je misschien verbazen. Het liefst van al hou ik me bezig met de marketing. Dit betekent dat ik graag uitzoek en meedenk hoe we meer mensen kunnen laten kennismaken met de criminele fun van Crimibox.

Sinds 2020 heb ik ook een marketingteam dat zich volop bezighoudt daarmee en met e-mails, content en advertenties om op die manier te kunnen blijven groeien met Crimibox.

We zijn in 2017 begonnen en niets is leuker dan dat nulletje waarmee alles begon te zien uitgroeien tot duizenden detectives. Tot een community vol warme en enthousiaste speurneuzen die ook klaarstaan om nieuwe detectives verder te helpen. Ik doe er alles aan om dat nummer te laten stijgen. Zelf geloof ik dat iedereen wel wat mysterie in zijn leven kan gebruiken.

Wat doe je minder graag?

Bij het opstarten van een bedrijf moet je echt alles zelf doen. Je moet zelf je detectives bereiken, zelf de mysteries bedenken en dan alles vervolgens in detail uitwerken.

Nu Crimibox wat groter is, kan ik dingen die ik minder fijn vind steeds meer uit handen geven. Zo heb ik een geweldige team dat zich ontfermt over het maken van de mysteries. Geloof me als ik zeg dat een fictieve moord plegen moeilijker is dan het lijkt.

Daarom ben ik ook enorm dankbaar om zo’n gepassioneerde moordarchitecten in het team te hebben. Zonder hen zou Crimibox nooit zo groot zijn geworden. Ik voel me nu zelf ook soms een Crimibox-detective die in rare hersenspinsels moet duiken van nieuwe makers. En dat is heerlijk!

Je hebt meer dan twaalf jaar bij de politie gewerkt. Kan je die kennis nu ook gebruiken voor Crimibox?

Ja, absoluut. Soms zijn moordzaken geïnspireerd op mijn periode bij de politie, inclusief wat lichte aanpassingen natuurlijk.

Vanaf het begin was er één heilige wet: alles moet zo levensecht mogelijk zijn. Daarom ga je aan de slag als een echte agent. Je doorloopt dezelfde procedures, je krijgt dezelfde authentieke documenten in je Crimibox. Het enige verschil is dat je op onze documenten geen politie logo ziet staan, maar ons logo.

Zijn er gelijkenissen tussen je werk bij de politie en je job nu?

De enige echte bloeddorstige moorden die ik hier te zien krijg, zijn die op onschuldige broodjes door het team.

Voor de rest gaat het er hier beduidend minder crimineel aan toe. Voorlopig toch nog…

Waar wil je staan binnen tien jaar?

Binnen tien jaar is Crimibox de referentie van alles wat misdaad gerelateerd is. Echt lijkende crime scenes waar je op zoek moet gaan naar de moordenaar, een boekenreeks, vlogs, een true crime podcast, …

Misschien zetten ze tegen dan al enkele van onze detectives aan de slag bij echte misdaden. Zoveel criminele masterminds kunnen niet eeuwig onder de radar blijven. Toch?

Dilemma:

Nooit meer naar de podcast GaryV luisteren.

                        OF

Nooit meer met een Dyson stofzuigen.

Oei… Moeilijk! Dan ga ik afscheid moeten nemen van Dyson vrees ik. Zonder Gary had ik nooit een Dyson kunnen kopen. Nonkel Vee aan de top!

We sleurden Jimmy ook even voor de camera om hem enkele bloedstollende vragen te stellen. Benieuwd? Check zeker de video hieronder!

Maandelijks zetten wij iemand van het team aan de leugendetector. Volgende aan de beurt is Wout. Lees zeker ook onze andere blogposts over bekende en minder bekende moordzaken. Heb je door al dat lezen ook zin gekregen om een eigen moordzaak op te lossen? Check zeker onze webshop voor de meest bloedstollende cases!

Webshop