liese aan de leugendetector

Vandaag leggen we Liese aan de leugendetector. Zij is de mysterieuze vrouw achter Dossier Macdeath. De fantastische puzzelmeester achter heerlijke, loodzware raadsels en mysteries. Maar welke geheimen houdt deze professionele moordmysterie-maker voor ons verborgen? Zij geeft eindelijk antwoord op alle vragen die ons nu al maandenlang wakker houden.

Waar komt jouw liefde voor crime en mysterie vandaan?

Goh, dat duister kantje zit er al lang. Fascinatie voor gewone mensen die ongewone handelingen stellen. Mijn interesse groeide toen ik als tiener de Wallander-boekenreeks begon te lezen. Al snel volgde meerdere detectiveseries. Daarnaast ben ik een puzzelaar. Ik zie in alles codes en puzzels. Breng die twee samen en je hebt de perfecte uitlaatklep voor mij: Crimibox.

Hoe ben je bij Crimibox terecht gekomen?

Eigenlijk ben ik er wat ingerold. Ik ken Pieterjan, met wie ik de trilogie Macdeath bedacht, van op mijn werk. We werkten al enkele jaren in een escape room en konden daar onze eerste detective-creativiteit al wat kwijt. Tot Pieterjan opeens heel enthousiast op het werk aankwam. Hij had net zijn tanden gezet in de allereerste zaak van Crimibox: dossier Trending. Hij was enorm enthousiast en heeft mij meteen overtuigd om het ook eens te proberen. Toen ik zelf het dossier voor de eerste keer speelde, begreep ik meteen vanwaar zijn enthousiasme kwam!

Later, toen Crimibox op zoek was naar schrijvers voor een nieuwe zenuwslopende trilogie, hebben we niet getwijfeld. Al was het in het begin spannend om te zien of we een spannend verhaal op poten konden zetten!

Gelukkig had ik zelf al ervaring met het maken van kortverhalen en spelletjes. Ik maakte ze namelijk al jaren voor de scouts, voor mijn vrienden en zelfs voor vrijgezellenfeestjes.

De mysteries van Crimibox zitten vol intrige, verrassende elementen, spannende wendingen en gewaagde puzzels. Niet alleen heerlijk om te maken maar ook om te spelen dus!

Hoe begin je in hemelsnaam een moordmysterie te maken?

Starten doen wij altijd met een brainstorm. Of ik eigenlijk al met een brainstorm voor die brainstorm. Op weg naar de eerste vergadering spoken er namelijk al ruw geschat zo’n duizend-en-één thema’s door m’n hoofd.

Wanneer we dan dus samenzitten, overlopen we eerst al onze ideeën. Dan is het schrappen geblazen. We vragen ons of af welke mysteries genoeg body zullen hebben om een trilogie mee te vullen. Het is een intensief proces maar na die eerste, intense brainstorm blijven we uiteindelijk over met één thema met daarin één rode draad. Later voegen we daar een heleboel nieuwe personages en ideeën bij maar die rode draad: die blijft tot het bittere einde.

Daarna maken we de puzzels. Voor onszelf is het ironisch genoeg daarna ook een puzzel om deze te verspreiden over de drie episodes van het onderzoek. Alles moet passen natuurlijk en er moet afwisseling zijn tussen verhaal en mysterie. Daarnaast kijken we ook wat we graag allemaal in de Crimibox willen meegeven. Op het internet speuren we naar interessante clues en leuke gadgets die we onze favoriete detectives meegeven.

Als ons onderzoek af is, moet Hunter nog op de hoogte gebracht worden. Het werken met de AI-chatbot van Crimibox was eerst wel wat zoeken maar ondertussen weten we gelukkig al hoe we de hardhorige assistent het best aanpakken. Eénmaal hij op de hoogte is, is het mysterie helemaal klaar om door jullie verslonden te worden.

Wat doe je als je even vastzit?

Daarvoor heb je een team natuurlijk! We hebben allebei nog zoveel ideeën dat we nog geen doodlopende eindes zijn tegengekomen. Het verhaal is dus nooit een probleem maar verhaaltechnisch is er wel soms wat puzzelwerk nodig. Om ervoor te zorgen dat de ene clue naar de andere clue leidt, om ervoor te zorgen dat de detective het spoor niet bijster raakt. Daar kruipt wat tijd in.

Dat zorgt soms voor wat gezucht, soms wat gevloek. Soms is de enige oplossing om even met het verstand op nul een ander spelletje te spelen. Vooral dat laatste lijkt eigenlijk nooit te falen!

Wat vind je zelf het leukst aan het maken van moordmysteries voor Crimibox?

Het gevoel dat we echt iets moois aan het creëren zijn. Het mysterie voor het eerst op papier zetten en zien dat alle puzzelstukjes samenvallen. Dat maakt mij altijd enorm enthousiast!

Ook het brainstormen is super omdat je brein dan boordevol zit met geweldige ideeën. Dan kom echt de gekste raadsels naar boven. Ik dacht bijvoorbeeld aan een moordmysterie uit het verleden waarbij hackers een grote rol zouden spelen. Dan zou je echt aan de slag moeten met floppydiscs in je Crimibox!

Hoe mensen in hemelsnaam aan een floppydisclezer moeten komen, vraag je je dan natuurlijk pas later af. Maar praktisch zijn is nog niet nodig in die heerlijke wilde ideeënperiode!

Wat vind je zelf het lastigst als je een moordmysterie ineen steekt?

Ideeën combineren met de realiteit. Zo kan je soms puzzels nog niet meegeven in de box omdat ze te veel zouden verklappen. Dan moet je denken hoe je spelers online kunt laten puzzelen.

Daarnaast is het ook soms lastig om de moeilijkheidsgraad te bepalen. Zo kunnen puzzels voor ons heel logisch lijken, juist omdat wij ze in elkaar hebben gestoken. Mensen denken allemaal anders, dat is juist het mooie aan Crimibox. Al die theorieën over onze mysteries. Dat vind ik echt leuk!

Wat zit er volgens jou allemaal in een goed moordmysterie?

Veel verrassende twists. Niet overdreven veel drama. Niets te ver gezocht! Ik hou van subtiele hints in het begin die de oplettende detective al meer vertellen over de uiteindelijke oplossing van het mysterie.

Als je terug kunt blikken en het mysterie in een nieuw daglicht ziet door wat je dan weet; dan is een moordmysterie voor mij echt geslaagd!

Kan je kennis uit je vorige job/opleidingen gebruiken bij Crimibox?

Ja, ik heb bij een escape room gewerkt, waar ik puzzels en kamers mee mocht ontwerpen. Dat helpt natuurlijk. Daarvoor was ik ook al bezig met grootste spellen uit te denken voor leiding en leden van jeugdbewegingen en voor vriendenweekends.

Hoe ziet Crimibox er binnen 10 jaar uit, volgens jou?

Crimibox zal mee evolueren met nieuwe technologieën en toepassingen en nog interactiever kunnen worden. Als er softwarematig meer mogelijk is, kan een box nog spectaculairder worden. Ik denk dat Crimibox nog enkele mooie spektakelstukken kan voortbrengen en uitbreiden naar andere media.

Welke Crimibox vind je het leukste om te spelen?

Undercover, omdat je hier interactie hebt met verschillende personages én een tweeledig doel: infiltreren en een moord oplossen

Dilemma:

Podcast die de perfecte lengte heeft van een wandeling.

                        OF

Eén dag een kat kunnen zijn.

Oh My God… Eén dag een kat zijn die in de zetel ligt te snoezelen en een true crime podcast luistert.

We sleurden Liese ook even voor de camera om haar enkele bloedstollende vragen te stellen. Benieuwd? Check zeker de video hieronder!

Maandelijks zetten wij iemand van het team aan de leugendetector. Volgende aan de beurt is Evelien. Lees zeker ook onze andere blogposts over bekende en minder bekende moordzaken.

Heb je door al dat lezen ook zin gekregen om een eigen moordzaak op te lossen? Check zeker onze webshop voor de meest bloedstollende cases!

Webshop